VESTI

Zapisnik sa redovne skupstine akcionara

Kliknite na dokument....

 

OBAVEŠTENJE

 
Kliknite na dokument...
 
 
 

DELIKATES

Meso divljih konja se kao važan izvor proteina konzumira još od kasnog kamenog doba. U Evrope je konzumiranje permanentno nastavljeno do današnjih dana. Proizvodnja konjskog mesa u svetu beleži stalni porast uz neznatne oscilacije.

Nutritivna vrednost konjskog mesa je sledeća: 100 g mesa daje 133 kcal, proteina ima 21 g, masti 5 g, gvožđa 3,8 mg, natrijuma 53 mg, holesterola 52 mg. Meso konja bogato je gvožđem i preporučuje se malokrvnim, anemičnim osobama.

Ukus konjskog mesa je slatkast i podseća na kombinaciju srnetine i teletine. Meso mladih konja je svetlije boje, dok staro konjsko meso ima tamniju boju, baš kao i meso drugih životinja. Konjsko meso veoma dobro može da zameni teletinu, junetinu, svinjetinu, ovčetinu, srnetinu i drugu divljač, a termički se priprema kraće nego recimo teletina ili svinjetina. Konjsko meso je uglavnom nemasno i mekano. Kod većine drugih životinja, mlado meso je mekše što je mlađe, dok je kod konja upravo suprotno – što je konjsko meso starije, ono je mekše.

Proteini iz konjskog mesa imaju značajnu ulogu u:
- izgradnji i obnovi mišićnog tkiva i ćelija organizma
- rastu kose, noktiju i kože
- stvaranju antitela koja štite organizam od bolesti
- obnovi hemoglobina koji prenosi kiseonik ćelijama
- transportu nutrijenata putem krvi u ćelije
- održavanju acido-bazne ravnoteže u krvi
- normalnoj raspodeli vode u telu

Konjsko meso je važan izvor energije.

Konzumiranje konjskog mesa preporučuje se tri do četiri puta nedeljno, jer povoljno utiče na:
- krvnu sliku i u prevenciji anemije (gvožđe)
- rast i razvoj (proteini)
- kontrolu apetita (proteini)
- pravilno funkcionisanje imunog sistema (cink)
- pravilno funkcionisanje nervnog sistema (vitamin B12)

 

Konjska čajna kobasica

 

Konjska čajna kobasica izrađena je od čistog konjskog mesa uz dodatak začina. Konjska čajna kobasica je trajni proizvod neutralnog ukusa i izuzetnog kvaliteta.

 

Konjska suva kobasica

 

Konjska suva kobasica proizvedena na tradicionalan način od čistog konjskog mesa uz dodatak začina. Pikantnog je ukusa i mirisa izuzetnog kvaliteta.

 

Suvi konjski delikates

 

Suvi konjski delikates je trajni proizvod,vrhunskog kvaliteta proizveden od konjskog buta i ramsteka na tradicionalan način suvim soljenjem i dimljenjem odlikuje se posebnim ukusom i prirodnim mirisom bukovog drveta.

 

Ekstra dimljena slanina

 

Ekstra dimljena slanina je polutrajni proizvod,suvo soljen i klasično dimljen na bukovim drvima i piljevini.To je odabir najviše kategorije slanine po procentu mesnatosti.Zbog toga je izuzetnog ukusa i kvaliteta.